9 Aralık 2011 Cuma

EDEP



Bir Klas Duruş!

Edebiyat Dergisi, edebiyatta kendine özgü devinimleri olan, hayallerini kendi sarkacında kuran, düzenleyen, merkeze ‘kendi olanı’ alarak, ‘‘gerilla’’ demenin gürbüzlüğünü de kuşanarak bir yandan, İslamcı edebiyat içerisinde de farklı bir duruşa öncülük etti. Nuri Pakdil’in, Edebiyat’ı bir yaşama biçimi, bir direniş şekli, bir cephe tarzı olarak gördüğünü, böyle bir duruşla hareket ettiğini en azından Otel Gören Defterler’den biliyoruz. Pakdil, Ankara’da sessizliğe bürünmüş olarak yaşamaya devam etse de, açtığı yollardan geçen, bir yerlere, başka duruşlara ulaşan çok sayıda talebesi mevcut ve günümüz edebiyatının bir yanını da hâlâ bu devinim ilerletiyor.

Edep, ideolojisi olan bir dergi

Bir aya yakın bir süredir bir haber duyuyordum, Arif Ay bir edebiyat dergisi çıkarmaya niyetleniyor diye. Evet vefasızlığımdan dönüş yapıp Arif Hoca’ya meselenin aslını soramamıştım ki Turhan Kitabevi’nin önünde dergileri karıştırırken karşılaştık. Yazıları Öncü Matbaası’na teslim ettiğini, kapitalin, sömürünün, haksızlıkların karşısında, yerli duruşunu kuşanacak bir dergi çıkardığını söyledi.

Derginin adı Edep olacak diye de ekledi. Hazırlıkları tamamlanan dergi Mart ayında ilk sayısını yayımladı. ‘‘Merhaba!’’ diye başlayan giriş yazısında ideolojinin insanın değerlerinin sonucunda ona bir bakış, bir duruş kazandırdığını ve bir iş yapmanız gerekiyorsa, ideolojiniz ölçüsünde yapmanız gerektiğini söylüyor. Edep ideolojisi olan bir dergi, tavrı, duruşu var. Künyesinden de derginin tavrı net olarak görülebilir, Edebiyat Dergisi’nin çizgisini imleyen ibareler bunlar. Türkiye için yıllık abone miktarı belirlenmesinin yanında, Ortadoğu, Asya, Afrika, Latin Amerika, Avrupa ve ABD için de ayrı ayrı abone miktarı belirtiliyor ve banka, holding, içki, parti ilanları alınmaz ibaresi de hemen ardına yerleştiriliyor.

İlk sayıda neler var?

Edep Dergisi’nin Mart tarihli 1. sayısı, Arif Ay’ın ‘‘Genetik Bozma Dersleri’’ şiirinin birinci bölümüyle başlıyor. Vehbi Başer’in ‘‘Gümbürgû’’ adlı şiiri, Musa Deniz’in ‘‘İnsanlıktan Çıkmak’’ başlıklı kısa denemesi, Eyüp Önder’in metafizik gerilimle sağlamlaşan ‘‘Tıkır Tıkır’’ öyküsü ilk sayının yazılarından. İbrahim Eryiğit’in Âdem Turan’ın Şairlerin Gazze’si kitabı hakkında bir yazısı, Halis Emre’nin yeni çıkan kitaplardan birkaçını değerlendirdiği bölüm de ‘‘Kitaplık’’ kısmını oluşturuyor. Arka kapakta yer alan Derya Sezen’in ‘‘Sayıklamalar II’’ yazısı diğer sayılarda da devam edecek. ‘‘Vav Yorumları’’ başlığı altında ise Arif Ay’ın çeşitli konulara ve olaylara dair yorumlarını okuyabileceğiz. Unutmadan, Edep Dergisi 4 sayfadan müteşekkil.



M. Fatih Kutan

Hiç yorum yok: