14 Mart 2014 Cuma

KARDEŞ KALEMLER ŞUBAT 2014









SEVGİLİ OKUYUCU
Kardeş Kalemler dergimiz, yalnızca kendi sayfalarında Türk dünyasını buluşturmuyor; kurulduğu yıldan itibaren, Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresinde kardeş dergilerle bir araya geliyor. Bu yıl altıncısı yapılacak olan Türk Dünyası edebiyat dergilerinin büyük buluşmasına hazırlanıyoruz. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, bu yıl ki kongremizin mekanı olacak.

Astana’da yapılan beşinci kongrede Kazak edebiyatının cesur yazarı Tölen Abdik, Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı seçilmişti. Tarihte pek çok ortak şahsiyete sahip Türk halkları arasında Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı programı ile yaşayan yazarlarımızdan da tüm Türk Dünyasında tanınan isimler oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu çerçevede Tölen Abdik’le ilgili olarak Ankara’da onun hayatı ve eserlerini konu alan toplantılar yapıldı, Kardeş Kalemler başta olmak üzere, Azerbaycan’da Azerbaycan Edebiyat Dergisi, Kırım’da Yıldız, Kırgızistan’da Canı Alatau, Özbekistan’da Cihan Edebiyatı, Başkurtistan’da Agidil, Kosova’da Türkçe’m, Karaçay’da Mingi Tav, Tataristan’da Kazan Utları, KKTC’de Turnalar dergilerimiz Tölen Abdik’in hikayelerini yayınladılar. Bunlara ilave olarak Bengü Yayınları, Tölen Abdik’in hayatı sanatı ve seçme eserlerinden oluşan bir kitap yayınladı.

Bütün bunlara bakarak memnuniyetle ifade edebiliriz ki, Türk Dünyasında Yılın edebiyat Adamı programımız başarılı bir şekilde yürütülmüş ve Kazak halkının cesur yazarı Tölen Abdik, Türk Dünyasının önemli bir kısmında edebiyat çevrelerinin tanıdığı, Türk Dünyasının ortak bir değeri haline gelmiştir.

Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresine üye tüm dergilerimizin genel yayın yönetmenlerine ve çalışanlarına şükranlarımızı sunuyoruz.

Eskişehir’de toplanacak altıncı kongremiz de Türk Dünyasından değerli bir yazarımızı 2014 yılı için Türk Dünyasında Yılın edebiyat Adamı ilan edecektir. Geçmiş yıllardaki tecrübelerimizle yeni yazarımızın tüm Türk alemine tanınması için hep birlikte, daha güzel çalışmalar yapılacağına inancımız tamdır.

Bu arada Avrasya Yazarlar Birliği bünyesinde çalışmalarını yürüten yazarlık Atölyemizin ilk meyvelerini de dermeye başladık. Dergimiz sayfalarında edebiyata yeni başlayan bu arkadaşlarımızı kalemlerinden çıkan eserleri de bulacaksınız. Değerli arkadaşlarımıza sanat yolunda başarılar diliyoruz.

Sevgili Okucuyu,

Yine dostlarımızdan bazıları borçlarını ödeyerek dünya yolculuklarını tamamladılar. Yazdığı şiir ve romanla edebiyatımızda kalıcı bir yere sahip olan Şükrü Karaca ve Bulgaristan Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden İslam Beytullah Erdi hakka yürüdüler. Değerli dostlarımıza yüce Mevla’dan rahmet niyaz ediyoruz.

Ali AKBAŞ

Hiç yorum yok: