29 Mart 2016 Salı

TEMRİN İKİ AYLIK EDEBİYAT DERGİSİ MART - NİSAN 2016

Yeni bir sayı ile okurunun karşısına çıkan Temrin; özgün bir içerik oluşturma ve titiz bir çalışma sonucuyla elinize ulaşıyor… Kültür Bakanlığına bağlı kütüphaneler aboneliğiyle ülke geneline yayılan dergi, 76. Sayısı ile yine okurlarının ilgisini hak edecek bir içerikle edebiyat gündemindeki yerini alıyor.
 Uluslararası kültüre verdikleri katkı ve gösterdikleri samimi çabanın karşılığında Kazakistan Büyükelçiliği tarafından Temrin’e sunulan teşekkür mektubu, bu sayıda okurlarla paylaşılmış.
Ahmet Avcı’nın mitolojik ögeler taşıyan Dar Alanlarda Kısalan Bir Çağ adlı şiirinin yanı sıra Aysel Mutlu’nun çevirisi olan Gözler başlıklı dizeler de Sully Prudhomme  imzasını taşıyor. Şeref Yılmaz; geleneksel kültürümüzün kadim bir ışıltısı olan ve eski yaygınlığı azalmış olsa da güncelliği devam bir takvim biçimi üzerine yazmış. Yazının başlığı Yapraklı Takvim: Halk Ansiklopedisi. Ebru Karakaya’nın, Murza Gaparov’un Ak Poezd Adlı uzun hikâyesinde olay örgüsü adlı  inceleme yazısı ilgiye değer nitelikte. Abdülkadir Özkan’ın derlemesiyle sizlere sunulan Öksüz Gamber ile Ham Mahmut; Anadolu masalları cümlesinden sizler için seçilen güzel bir örnek oluşturuyor.
Ana hatlarıyla Çağdaş Kırgız Edebiyatının oluşumu başlıklı diğer bir inceleme yazısı da Dr. Halit Aşlar tarafından hazırlanmış. Kırgız edebiyatının 7 önemli  kalemi hakkında sunulan bilgi ve değerlendirmeleri oldukça kayda değer bulunacak nitelikte. Fatma Zehra Fidan’ın, Bir masal ve benim büyülü üç harfim: a.ş.k. adlı çalışması yanında, Kibar Ayaydın da Mehmet Baş’a ait bir şiir üzerine; “Irmak düşleri”nde hüzün melankolisi başlıklı yazısıyla poetik ve düşünce odaklı bir tahlil yazısı kaleme almış. Hasan Parlak, Hayal Baba, Fatma Türkdoğan ise Minnet Duygusu  adlı metinleriyle bu sayıdaki öykücüler olmuşlar.
Yeni yayınlanan kitapların okurlara duyurulup kısa tanıtımlarının yapıldığı Künye bölümü ile edebiyat ve sanat gündemine damgasını vuran en yeni haberlerin yer aldığı Devran köşesi, bu sayıda da da bilgi ve istifadelere  sunulmakta...

Hiç yorum yok: